Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Klaus: Az EP kamu, mindegy, hogy ki a főnöke
  2014-05-10 09:30:13, szombat
 
 
Klaus: Az EP kamu, mindegy, hogy ki a főnöke

Mikola Bálint
2014. 05. 05. 23:50
A volt cseh elnök az EU-csatlakozás tizedik évfordulóját használta fel arra, hogy Budapesten haknizzon egyet régóta hangoztatott euroszkeptikus nézeteivel. A mesterien felépített és előadott beszéde sokakat szinte hipnotizált, a tényszerű kérdésekre viszont kitérő válaszokat adott. A dolognak tétje nem volt, hiszen Václav Klaus nem indul az EP-választáson, amit amúgy is irrelevánsnak tart.

,,Az egész rendszer megbukott, a rendszert meg kell változtatni" - ha csak egy tételmondatot kellene kiragadni Václav Klaus volt cseh államfő budapesti, az Európai Unió hibáiról szóló előadásából, valószínűleg ez lenne az. Bár azt előre borítékolni lehetett, hogy az euroszkeptikus nézeteiről ismert politikus valószínűleg erre fogja kihegyezni az MNB épületében tartott beszédét - az őt beharangozó, egykor Margaret Thatcher szövegírójaként is dolgozó veterán újságíró, John O'Sullivan előre sejttette, hogy az előadás ellentmondásos lesz -, de Klaus olyannyira beleélte magát a ,,centralista, túlszabályozott, antidemokratikus" EU bírálatába, hogy az első blikkre ennél semlegesebb közönség egy részét is meggyőzte. Legalábbis a Danube Institute által szervezett előadás utáni vitában a ,,teljesen egyetértek Önnel" kezdetű kérdések aránya erre engedett következtetni.


Persze voltak kétkedő hangok is: a Hír TV riportere például arra lett volna kíváncsi, hogy az ukrajnai történések nem indokolnának-e egy minden eddiginél erősebb európai összefogást, amire Klaus így kérdezett vissza:



- hozzátéve, hogy ez a felvetés olyan gondolkodásmódra utal, amivel utoljára a kommunizmusban találkozott. Az egykori cseh elnök ugyanis úgy véli: Ukrajna egy ,,importált forradalom" következményeit nyögi, amit azok a külső erők szabadítottak rá, amelyek a kelet és a nyugat közötti választásra kényszerítették. Szerinte ez a gesztus Ukrajna lerombolásával volt egyenértékű. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a konfliktusnak nemcsak Ukrajna lakossága, hanem az európai demokraták is az áldozatai, mert ez újabb ürügyet szolgáltathat egy európai szuperállam létrehozására, amivel ,,egy lépéssel közelebb kerülünk Aldous Huxley Szép új világához".


Az előadáson Klaus egyik vesszőparipáját sem hagyta ki - megemlítette például azt is, hogy a globális felmelegedés ,,nonszensz", és hogy az erről szóló könyvét 20 nyelvre fordították le (magyarra pont nem) -, de azért a prímet mégiscsak az EU bírálata vitte. A volt cseh elnök saját bevallása szerint nem euroszkeptikus, csak ,,eurorealista", a vele ellentétes véleményen lévők pedig ,,euronaivisták".

Klaus szerint a csatlakozás tízéves évfordulóján nincs mit ünnepelni, mert ,,tíz éve nem egy egészséges, gyorsan növekvő, demokratikus egységhez csatlakoztunk". A cseh elnök elismerte az integráció első évtizedeinek eredményeit, többek között a tőke és a munka szabad mozgásának megvalósítását, de szerinte a projekt már valahol a 80-as évek végén kisiklott, amikor a francia szocialistáktól érkező Jacques Delors volt az Európai Bizottság elnöke.


Ma viszont ennél is rosszabb a helyzet, ,,az EU kudarca egyértelművé vált", amit Klaus szerint a következők jeleznek:

Csehország csatlakozása óta 3600 irányelvet fogadott el az EU, 500 európai jogszabályt kellett implementálniuk;
egyre súlyosabb a demokratikus deficit, szerinte annyira, hogy ez már nem is deficit, hanem ,,defect" (ami ugyanúgy hiányt, de egyben tökéletlenséget is jelent);
a nemzetállamokat antidemokratikus módon elnyomják a páneurópai kormányzás érdekében;
az EU ,,új európai szocializmust", ,,túladminisztrált társadalmat" épít;
a gazdaságot túlszabályozzák, továbbra is fenntartják a gondoskodó jóléti állam légkörét;
a szuverenitásvesztés olyan mértékű, hogy már csak ,,névlegesen élünk szabad országban";
az euró gyakorlatilag megbukott, a rögzített árfolyam miatt eleve nem volt több mint ,,egy naiv kísérlet a történelem kiiktatására";
különböző ,,izmusok" uralják a politikai közbeszédet, például olyanok, mint a multikulturalizmus, az ,,emberi jogizmus", a környezetvédő (environmentalism) és homoszexuális (“homosexualism") mozgalmak - ezek Klaus szerint ,,negatívan befolyásolják a szabadságérzetünket".

Az EP nem igazi, ezért mindegy, hogy ki a főnöke

A fenti nézetek alapján azt hihetnénk, a cseh elnöknek már csak a kelet-európai szélsőjobboldali pártokban akadnak szövetségesei, de ez tévedés: elmondása szerint sehol Európában nem találkozott olyan kormányon lévő politikai vezetőkkel, akiknek az EU-val kapcsolatos nézetei közelebb állnának az övéhez, mint Magyarországon. Pedig több nagyon radikális állítást is megfogalmazott az integrációval kapcsolatban: például azt, hogy a projekt az európai békéhez való hozzájárulásának emlegetése ,,hihetetlenül olcsó érv, politikai opportunizmus", ami egyszerűen nem fér a fejébe.

A problémákat hosszan soroló Klaus a megoldási javaslatokra vonatkozó kérdéseket azzal rendezte le, hogy szerinte tévedés ilyet kérdezni, mert nem egyes kiigazító lépésekre van szükség, hanem az egész rendszer alapjaiban rossz. A hasonló kérdésfelvetéseket a kommunizmus végnapjaihoz hasonlította, szerinte ,,a gondolkodásunk és a viselkedésünk alapvető megváltoztatására van szükség", de megemlítette azt is, hogy egy kínai vezető, akivel mostanában beszélt, egyenesen forradalmat javasolt.

Ebből a szemszögből vizsgálva Klaus szerint az EP-választásnak sincs túl nagy jelentősége. Ahogy fogalmazott:

(Az Európai Parlament) nem egy igazi parlament, majdnem lényegtelen, hogy ki a főnöke.

Azért annyit elárult, hogy annak nem örülne, ha az új EP a német szociáldemokrata Martin Schulzot választaná a Bizottság elnökének, akkor már inkább az Európai Néppárt által jelölt Jean-Claude Junckert támogatná, de legszívesebben a brit euroszkeptikus Nigel Farage-ra szavazna, aki viszont nem indul. Legfőbb politikai szövetségeseit egyébként kérdésre sem nevezte meg, mert attól tartott, hogy ez rossz fényt vetne rájuk.
Mint a modern jazz

,,Az Európai Unió, különösen a Lisszaboni Szerződés óta, óriási hatalmat biztosított az európai nagyhatalmaknak, míg többnyire lefokozta a kis európai államok szerepét, amely ránk is vonatkozik. A mi súlyunk nulla..." - előlegezte meg Václav Klaus volt cseh elnök budapesti előadását április végén Prágában, Csehország EU-csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából.
02
Fotó: Huszti István

Václav Klaus pályáját közgazdászként kezdte, 1971 és 1986 között a Csehszlovák Állami Bankban dolgozott, majd a bársonyos forradalom egyik aktív figurájaként az 1989-ben felálló nemzeti egységkormány pénzügyminisztere lett, valamint 1991-től 2003-ig a jobbközép Polgári Demokratikus Párt elnökeként politizált. 1992-ben a rövid életű Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság cseh tagállamának miniszterelnöke, majd az 1993-ban önállósodott Cseh Köztársaság első miniszterelnöke volt, egészen 1998-ig .

A privatizációt levezénylő piacpárti közgazdászként elemzők úgy tartják, ő tanította meg a cseheknek a kapitalizmust, ugyanakkor már a kilencvenes évek végén kritika érte az őt az elnöki székben megelőző Václav Hável részéről, aki a gyors privatizációban látta a kilencvenes évek gazdasági problémáinak okát. Kettejük politikai rivalizálása a későbbiekben is meghatározó volt, a BBC egyik cikke egyenesen Klaus ,,fő ellenségének" nevezte a 2011-ben elhunyt volt államfőt.

Klaus megosztó személyiségéről cikkek sora született, a BBC egy ízben ezt írta róla:

Mr. Klaus olyan, mint a modern jazz. Vagy szereted, vagy utálod.

A politikus a kétezres évekre egyre látványosabb euroszkepticizmusát egyes elemzők pálfordulásként értékelték, míg mások az egyik legkonzisztensebb politikusnak tartják, aki a kezdetektől fogva kritikusan szemlélte az európai integrációt. Az Európai Unióval szemben megfogalmazott bírálatai leginkább a Lisszaboni Szerződés vitájában kaptak komoly nemzetközi visszhangot: a 2003-tól 2013-ig cseh köztársasági elnök Klaus vétóval fenyegetett, először az ír népszavazás eredményét várta ki, majd garanciákat és a emberi jogi charta alóli felmentést kért (a jelenlegi Sobotka-kormány februárban kilátásba helyezte ennek feladását), végül a cseh alkotmánybíróság döntése után 2009-ben aláírta a szerződést.

EU-ellenes kirohanásai azóta sem hagytak alább: több publikációja és könyve is megjelent a témában, valamint elnöki mandátumának 2013. márciusi lejárta után a cseh sajtóban az is felmerült, hogy a 2014-es EP-választáson az euroszkeptikusok élére állhat, de ezt később cáfolta. Arra viszont láthatólag minden alkalmat megragad, hogy ,,eurorealista" nézeteit terjessze, amiben a saját think-tankjén keresztüli könyvkiadás mellett a szónoki képességei is segítik.

http://index.hu/kulfold/2014/05/05/klaus/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: environmentalism, hozzájárulásának, szociáldemokrata, gondolkodásmódra, alkotmánybíróság, antidemokratikus, szélsőjobboldali, túladminisztrált, euroszkeptikusok, személyiségéről, pálfordulásként, nagyhatalmaknak, miniszterelnöke, szövegírójaként, túlszabályozott, privatizációban, következményeit, csatlakozásának, kényszerítették, vesszőparipáját, szocialistáktól, tökéletlenséget, implementálniuk, nemzetállamokat, túlszabályozzák, szövetségeseit, euroszkeptikus, gondolkodásunk, megfogalmazott, megvalósítását, legszívesebben, kommunizmusban, lerombolásával, közgazdászként, ellentmondásos, magyarországon, volt cseh, mesterien felépített, tényszerű kérdésekre, dolognak tétje, egész rendszer, tételmondatot kellene, euroszkeptikus nézeteiről, előadás ellentmondásos, első blikkre, ukrajnai történések, minden eddiginél, felvetés olyan, kommunizmusban találkozott, egykori cseh, külső erők, nyugat közötti, Mikola Bálint, Václav Klaus, Európai Unió, Margaret Thatcher, John, Danube Institute, Aldous Huxley Szép, Jacques Delors, Európai Bizottság, Európai Parlament, Martin Schulzot, Európai Néppárt, Jean-Claude Junckert, Nigel Farage-ra, Lisszaboni Szerződés, Csehország EU-csatlakozásának, Huszti István, Csehszlovák Állami Bankban, Polgári Demokratikus Párt, Szlovák Szövetségi Köztársaság, Cseh Köztársaság, Václav Hável, Európai Unióval,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A hét szűk esztendő  A Mester kezének érintése  Aki szeret, annak senki sem id...  Kellemes esti időtöltést  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Maradék idő  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Paul David Tripp Április 26  Gaál Viktor gondolata  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Ma  Paul David Tripp Április 26  Fodor Ákos költő,  Mosolyogtál már ma?  A Föld napja  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Gárdonyi Géza - Április végén  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  A Föld napja  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Életművészet  Ébredj  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Emlék  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Emberként automatikusan értéke...  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Bizonyos kulturális szint nélk...  Ébredj  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  György napra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
volt cseh, mesterien felépített, tényszerű kérdésekre, dolognak tétje, egész rendszer, tételmondatot kellene, euroszkeptikus nézeteiről, előadás ellentmondásos, első blikkre, ukrajnai történések, minden eddiginél, felvetés olyan, kommunizmusban találkozott, egykori cseh, külső erők, nyugat közötti, gesztus Ukrajna, konfliktusnak nemcsak, európai demokraták, európai szuperállam, lépéssel közelebb, előadáson Klaus, globális felmelegedés, erről szóló, prímet mégiscsak, vele ellentétes, csatlakozás tízéves, cseh elnök, integráció első, munka szabad, 80-as évek, francia szocialistáktól, következők jeleznek, demokratikus deficit, nemzetállamokat antidemokratikus, páneurópai kormányzás, gazdaságot túlszabályozzák, gondoskodó jóléti, euró gyakorlatilag, rögzített árfolyam, naiv kísérlet, politikai közbeszédet, fenti nézetek, cseh elnöknek, kelet-európai szélsőjobboldali, integrációval kapcsolatban, európai békéhez, problémákat hosszan, megoldási javaslatokra, kommunizmus végnapjaihoz, viselkedésünk alapvető, kínai vezető, szemszögből vizsgálva, igazi parlament, német szociáldemokrata, brit euroszkeptikus, modern jazz, európai nagyhatalmaknak, bársonyos forradalom, 1989-ben felálló, jobbközép Polgári, rövid életű, 1993-ban önállósodott, privatizációt levezénylő, kilencvenes évek, elnöki székben, gyors privatizációban, 2011-ben elhunyt, kétezres évekre, egyik legkonzisztensebb, kezdetektől fogva, európai integrációt, 2003-tól 2013-ig, emberi jogi, jelenlegi Sobotka-kormány, cseh alkotmánybíróság, cseh sajtóban, 2014-es EP-választáson, euroszkeptikusok élére, saját think-tankjén, szónoki képességei, environmentalism, hozzájárulásának, szociáldemokrata, gondolkodásmódra, alkotmánybíróság, antidemokratikus, szélsőjobboldali, túladminisztrált, euroszkeptikusok, személyiségéről, pálfordulásként, nagyhatalmaknak, miniszterelnöke, szövegírójaként, túlszabályozott, privatizációban, következményeit, csatlakozásának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.